Detaily při cvičení, které dělají velké rozdíly v životě

 Podcast článku o detailech

Každému na srdci leží jiné téma. To je dobře. Kdybychom psali všichni o tom stejném, byla by to nuda. Neměli bychom žádné nové podněty k přemýšlení, chyběla by pestrost a výběr možností.

Já jsem zaměřená na DETAILY v provedení cviků a pohybů. Možná pro vás, kteří nemáte problémy s klouby, zády, žijete bez bolesti, užíváte si jakýkoliv pohyb, který chcete… tento článek asi neupoutá vaši pozornost natolik, abyste se mu detailně věnovali, ale může vám rozšířit obzory. Určitě je pro vás, kteří řešíte problémy a bolesti, které už vám obtěžují život, zhoršují jeho kvalitu, znemožňují vám užívat si pohyb, brání ve spokojeném spánku a odpočinku…

Detail. Preciznost. Přesnost. Maličkost provedení, která má za následek ohromný rozdíl ve výsledku a v životě, tak ta maličkost je pro mě důležitá. Například detail ve správném zapojení pánevního dna s důrazem na detaily u žen s ikontinencí nebo sestupem orgánů udělá pravé divy. Zapojujete opravdu svaly pánevního dna, nebo stahujete zadek, posilujete vnitřní stranu stehen? Snažíte se zapojit svaly dna krčením čela, zvedáním ramen a jste celá v napětí? Nebo jste schopna opravdu pracovat s pánevním dnem? Cíleně, detailně? Umíte ho postupně stáhnout, nebo chcete-li aktivovat? Umíte ho držet v určitém zapojení, napětí? Umíte ho zapojit v okamžiku zakašlání, pšíknutí? Nebo si musíte překřížit nohy, abyste měla pocit, že úniku zabráníte a přitom jedinému, čemu zabráníte je, že nedoteče tolik tekutiny dolů po stehnech….

Pokud začínáte mít problémy s bolestmi pohybového aparátu, klouby, zády, výhřezy plotének… potom moje rada, mnohokrát mnou a klienty prověřená, zní:

1. začněte tím, že se naučíte pohyb kvalitně, pomalu, se vnímáním těla a pohybu, soustředěním se na provedení, bez spěchu, bez důrazu na nějaký ohromný výkon, bez křečí a pouze do bolesti

2. poté do kvality provedení přidáte sílu. Je důležité, aby přidání síly nebylo na úkor kvalitního provedení cviku, pohybu

3. můžete si začít užívat pohyb s přidáním tempa, rytmu, kvantity, nemyslet v tomto okamžiku na nic než na zážitek s pohybem spojený a užít si ho:)

Samozřejmě tyto tři body neznamenají, že od začátku problému s pohybovým aparátem, bolestmi kloubů, zad, výhřezem plotének, musím se uložit na lůžko a přestat se hýbat. Znamená to, že začnu vnímat své tělo, začnu se kvalitně pohybovat, přemýšlet o pohybu, a nebudu svému tělu ubližovat a dělat věci, které mu nesvědčí. Možná budu muset trošičku pootočit paradigma a začít přemýšlet jinak.

Pokud máte opravdu veliké problémy, svým úsilím a vytrvalostí se postupně posunete od bodu 1 – přes kvalitu, přes bod 2 přidání síly do kvality, k bodu 3, začnete například rychle chodit, běhat, jezdit na kole… nemůžete pouze zůstat na bodě 3. Potřebujete stále opakovat bod 1 a 2 jako kompenzaci. Každé tělo je jiné, každý máme jinou kondici, proto je důležité vnímat tělo, abyste to s bodem 3 nepřehnali, nezapomněli na základy bodu 1 a 2, na kvalitu a sílu v kvalitě, stále je opakovali, při zhoršení problémů jejich frekvenci zvýšili na úkor bodu 3.

Já osobně miluji běh na lyžích. Když položím běžky na křupající sníh, tak z 45ti leté ženy se stane dítě, holka, která skáče radostí, lehla by si do sněhu, válela se v něm, dělala andělíčky… Pobíhám, nadskakuji jako Gumídek, když cítím zimu ve vzduchu, vyhlížím toto období, a na rozdíl od silničářů jsem šťastná, nadšená… to už jsem se moc rozvášnila:) Zpět k tématu. Miluji běh na lyžích. Jenže mě většinou bolely po delším výletě třísla, za krkem, záda… Díky pravidelnému cvičení, hlavně budu 1 a 2, se vše zlepšilo. Přiznám se, že už nejsem schopna se tak uhnat na běžkách – což si myslím, že je moudré, znát své hranice, za které bych neměla jít.

To vše neznamená, že jsme všichni odsouzeni jen na bod 1, budeme se při cvičení pouze válet na zemi a aktivovat střed těla, učit se dýchat a aktivovat pánevní dno. Počítejme s tím, že když budeme zařazovat bod 3, a to bychom měli, kompenzujme zároveň pravidelně bodem 1 a 2, kvalitou a silou v kvalitě. Pokud máte za sebou nepříjemné období, kdy vás hrozně brněla a bolela ruka, ztrácel se v ní cit a síla, zjistili vám výhřez plotének… je důležité vždy vycítit moment, kdy už svou aktivitu v bodě 3 přeháníte, a musíte zabrat v kvalitě a v síle v kvalitě …. Tyto dva body by se měli stát součástí vašeho života natrvalo.

Kvalita a detaily jsou opravdu důležitou součástí pohybu. Jak napsal prof. Kolář v rozhovoru o chronickém přetěžování u sportovců: když kapka vody bude kapat na jedno místo, udělá díru i do betonu. My často opravíme beton, ale kapání zůstává. Za mě to platí pro všechny. Pokud udělám občas špatný pohyb – ok, ale pokud opakuji stále špatný pohyb několik let dokolečka a „najednou“ se objeví problém, který tam možná už dlouhou dobu spí, je třeba jít do detailu a kvality pohybu, cvičení a naučit se pohybovat jinak a lépe.

Vždy, když opakuji chyby ve svém životě a může se to týkat i pohybu, do myšlenek mi přímo skočí verš z Bible  Přísloví 26,11

Jako se pes vrací ke svým zvratkům, tak tupec opakuje vlastní pitomost.

Pro vás, kdo nechcete mít trpělivost se svým tělem ( uvidíme, jak dlouho bude mít tělo trpělivost s vámi ) není podobné cvičení určeno. Je to hodinářská práce, která vyžaduje Vaši trpělivost, naučení se správně dýchaní, aktivovaní dna, posilovaní ve stabilizaci a hlavně je to o detailech:)

Možná někdo namítne, vždyť na detailech až tak nezáleží. Mně ano. Kupodivu puntíčkářská v jiných oblastech, ale v této jsem, budu a jednoznačně se to vyplatí:))

Přeji Vám hodně trpělivosti ve cvičení, při cvičení s detaily a věřte mi, že detaily při cvičení dělají velké rozdíly v životě.

Vaše Štěpánka křesťanská cvičitelka

 

Sdílet:

Share on facebook

Podobné články