Pánevní dno narovinu bez obalu

Poznejme své pánevní dno

 Mnohokrát jsem se rozhodla, že už nebudu stále mluvit a psát o pánevním dnu. Protože o „něm“ mluvím pořád: na každé skupinové lekci, na každé individuální lekci, na kávě, na angličtině ( anglicky se řekne pánevní dno pelvic floor )… . Jediné, kdy o pánevním dnu nemluvím je na terapii malých dětí a s muži ( teda i s muži občas:) Jinak pořád. Často si myslím, že je to nošení dříví do lesa, pořád stejným lidem vykládat o pánevním dnu, ale není… Pánevní dno, speciálně u žen, je opravdu důležité cvičit, věnovat se mu, vnímat ho, mít ho zkouknuté, procítěné, v kondici, naučit se ho aktivovat, relaxovat, posilovat…

 

 

 

Mám se svým pánevním dnem problémy už od 17ti let. Začala jsem jako sportovkyně ( běžkyně na lyžích a poté atletka ) díky veliké zátěži trpět inkontinencí. Styděla jsem se někomu svěřit. Hlavně jsem vůbec netušila, co mi je. Po těžkém tréninku nebo po závodě jsem si prostě „cvrnkla“ do kalhotek. Ano, budu mluvit na rovinu bez obalu. Ve druháku na praxi při studiu fyzioterapie na gynekologii jsem s hrůzou zjistila, že trpím inkontinencí – tím, čím trpí o 30 let starší ženy a chodí s tímto problémem na operaci. Dost mě to vyděsilo. Proto jsem začala velice aktivně posilovat „ pánevní dno“. Jenže místo aktivace dna jsem stahovala zadek a jiné svaly, které s pánevním dnem jen sousedí:( Cvičení vůbec nepomáhalo. Všechny problémy přetrvávaly – bolesti před menstruací a během menstruace, inkontinence při kašli, smíchu i při běhu. Časté chození na záchod i když se mi zrovna úplně nechtělo, ale radši si dojdu, aby nebylo neštěstí. Bolestivý pohyb ve dvou ( kdyby někdo nerozuměl: pohlavní styk:)

 

 

 

Začala jsem vyhledávat kurzy a workshopy o pánevním dnu, hledala jsem, kde je chyba. Na jednom krásném workshopu o pánevním dnu ve Volyni jsem zjistila, že možná nebude problém v síle, ale v relaxaci. Neuměla jsem své dno relaxovat. Na rovinu, já neměla ve svém dnu ani potřebnou sílu. To jsem zjistila po kurzu, kde nás naváděli si do vagíny zavést prst a zkusit ho chytit – nebyla jsem schopna prst vůbec uchopit.

 

 

Za mě je opravdu důležité dno vyšetřit. Ano, je důležité se „ napojit“ na své pánevní dno, vnímat ho, představovat si, jak ho aktivuji, pokud už mám opravdu problémy, aktivovat ho bez dalších cviků a pohybů, které mohou odvést naši snahu do okolních svalů… ale dokud se pánevní dno nevyšetří skrze vagínu, neudělá se svalový test a nezjistí se konkrétně, kde je zakopaný pes, stále se chodí kolem horké kaše a nic. Chápu, že na toto má každý jiný názor. Já jsem dříve zastávala názor, že se aktivita dna dá zhodnotit přes aktivitu spodního břicha nebo v okolí sedacích hrbolů. Bohužel jsem u několika žen zjistila, že aktivitu břišních svalů mají dobrou a jejich dno je daleko na dovolené. Ani nahmatání pánevního dna v okolí sedacích hrbolů není úplně vypovídající. Může to pomoci každé ženě v uvědomění si dna, ale to jindy:))

 

 

na skvělém kurzu přímo pro fyzioterapeutky „Terapie u dysfunkcí pánevního dna“, kdy jsme probírali dno dopodrobna, navzájem se vyšetřovali, jsem zjistila, jak je toto vyšetření důležité. Chápu – je to choulostivé. Ano stydíme se. Ano já se také stydím a hóóódně. Když jsem poprvé svůj prst měla zavést kolegyni do vagíny, myslela jsem, že to nezvládnu – vždyť to bylo divné, narušení intimity, cizí vagína… ale druhý den už jsme si zaváděli jedna před druhou různé posilovací pomůcky do vagín, vyšetřovali se navzájem, zkoušeli elektrostimulátory. Nebylo na tom nic divného. Stud opadl. Vagína byla u mě zařazena mezi další svaly těla – samozřejmě bude stále něco více:)

 

 

Vždy mě mrzí, když přijde klientka, které se zhoršuje inkontinence, má chuť řešit a bohužel jediná pomoc, která je jí nabídnuta je letáček nebo videa na internetu. Ano, může to být první krok. Jenže v mnoha videích bohužel stále jsou stejné cviky, které se dělali před 25ti lety, které mně nepomohly, stahuje se u nich zadek místo aktivace dna. Mnoho klientek stahuje 5, 10 nebo i více let zadek, podsazují pánev, svírají nohy k sobě, dělají most, dřepy a situace se nezlepšuje ani po letech. Dámy jsou z toho zoufalé. Jsem opravdu vděčná za gynekoložku Báru Karvanovou Čabrádkovou, že je empatická, dámy se jí nebojí svěřit s problémy inkontinence. Protože Bára ví, že pánevní dno řeším, ženy vedu k jeho aktivitě a péči, začala je ke mně posílat. Já jsem doslova šťastná, že dámy konečně ví, kde mají dno. Naučí se ho vnímat, aktivovat, posilovat. Cíleně zvolíme terapii pro zlepšení inkontinence a jiných problémů. Mám za ně velikou radost, že se jejich problém zlepšuje, možná někdy pomalu, ale zlepšuje. Né vždy se vyřeší problém bez operačního zákroku. Pozitivní je, že dámy už své dno znají a vědí, jak s ním pracovat po operaci. Vědí, že je potřeba i po zákroku, který situaci upraví, stále cvičit. Přijde nárůst váhy, větší tlak na dno, kašlavé onemocnění, které může hodně dno zatěžovat a situace se bude opakovat.

 

 

Nestyďte se, je nás dnes mnoho fyzio, které řešíme pánevní dno, rádi vám pomůžeme v řešení těchto problémů, navedeme vás na správnou cestu k řešení problémů, abyste měli lepší život.

Sdílet:

Share on facebook

Podobné články